Sport

"Skitmål" sänkte LSK i premiären LSK - Hammarby 0-1 (0-0)

Det blev en riktig folkfest på Ljungskile SK:s hemmaarena i premiären, trots att vädret inte var bästa tänkbara. Och LSK visade upp stora kvaliteter i matchen och störde Hammarby i första halvlek. Efter paus var stockholmarna bättre och kunde till sist avgöra via ett mycket olyckligt självmål av David Leinar.

– Ett riktigt skitmål, säger tränaren David Wilson

Ljungskiles lag (4-3-2-1):Michal Slawuta, Cedomir Zarkovic (ut 81), Richard Jansson, David Leinar, Edwin Phiri, Aleksandar Kitic, Michal Kubala (ut 66), Anders Augustsson, Martin Smedberg, Andreas Kristoffersson (ut 60), Jörgen Wålemark.
Avbytare: Colin Burns, Jon Lundblad, Robert Johansson (in 66), Etchu Tabe (in 81), Niclas Löfgren (in 60).

David Wilson bjöd på en ordenlig överraskning i startelvan mot Hammarby. Edwin Phiri, normalt sett högerback, sattes in till vänster i försvaret istället för Robert Johansson som fått mycket speltid på försäsongen. Dessutom tog Andreas Kristoffersson plats i startelvan trots att han kämpat hårt på försäsongen för att komma tillbaka från sin senaste korsbandsskada. Damir Vitas och Markus Senften stod över på grund av skador medan Daniel Åkervall insjuknade i feber natten före match.

Första halvlek: Matchen började i ett ganska högt tempo men spelarna hade stora svårigheter med att kontrollera bollen på gräsplanen som var hårt ansatt av det myckna regnandet. Hammarby försökte att spela ett publikfriande passningsspel men det dröjde länge mellan de gånger då stockholmslaget faktiskt kunde hota LSK:s försvar.

Ljungskile spelade rakare precis som väntat med långa bollar mot Jörgen Wålemark som såg pigg ut inledningsvis. Tack vare det spelet skapade laget flera fasta situationer där det några gånger blev farligt i Hammarbys straffområde. De bästa lägena fick David Leinar (nick utanför) och Martin Smedberg (skott över).

Hammarby skapade en riktigt högklassig målchans i den första halvleken och det var backen Klebèr Saarenpää som fick den. Efter ett inlägg från höger damp bollen plötsligt ner framför fötterna på honom mitt i straffområdet. Saarenpää försökte skjuta på ett tillslag men kunde inte kontrollera avslutet som gick över.

Halvlekens mest omdiskuterade situation uppkom när Hammarby tog sig in i LSK:s straffområde från höger. Amerikanen Charlie Davies föll i duell med Edwin Phiri men domare Daniel Stålhammar gav inte något straff. Gurgel uppstod mellan Phiri och Davies och det artade sig till en affär för nästan samtliga spelare till slut. Stålhammar utdelade varningar till Phiri och Hammarbys Erkan Zengin.

Andra halvlek: Inget av lagen gjorde några byten i paus men David Wilson valde ganska snart att plocka av Andreas Kristoffersson som sprang sig trött. I hans ställe kom Niclas Löfgren in och han började piggt.

När klockan började ticka mot 70 minuter släppte Löfgren en boll bakåt till Martin Smedberg som fick fritt skottläge från knappt 20 meter. Skottet blev dock lite för tamt och landslagsmannen Shaaban kunde rädda.

LSK blev tillbakatryckta längre och längre ner på egen planhalva och till slut kom utdelningen för Hammarby (som dock inte hade skapat särskilt mycket efter paus heller). Ett inlägg från höger såg harmlöst ut till en början men David Leinar, som skulle nicka undan bollen, blev störd av Michal Slawuta som gav sig ut för att boxa och det hela slutade med att bollen gick via Leinars skalle och in i mål.

Hammarby kontrollerade matchen efter ledningsmålet, som kom i minut 75. Med ett säkert passningsspel tvingade de Ljungskile att jaga sig trött och det hjälpte inte att David Wilson bytte in både Etchu Tabe och Robert Johansson.

LSK:s sista chans gick till Jörgen Wålemark som plötsligt fick en yta utanför straffområdet efter en boll från Anders Augustsson. Kaptenen misslyckades dock med mottagningen och Rami Shaaban la beslag på bollen.

Sammanfattning: Ljungskiles första halvlek var riktigt bra och om laget kan hålla i den noggrannheten i sitt spel under året kommer det att bli några trepoängare på hemmaplan.

Hammarbys ledningsmål var logiskt, och kanske också rättvist, men framförallt var det ett dråpslag för LSK som stred tappert. Det var sannolikt värsta tänkbara scenario som utspelades för hemmaspelarna.

LSK – Hammarby 0-1 (0-0)
Mål LSK:
Mål Hammarby:
Självmål (75)
Varningar LSK: Aleksandar Kitic, Michal Kubala, Edwin Phiri, Anders Augustsson
Varningar Hammarby: Erkan Zengin
Domare: Daniel Stålhammar
Arena: Starke Arvid
Publik: 4542

! Utropstecknet: Publiksiffran var överraskande hög. Lars Bergdahl, ordförande i LSK, tippade just före avspark att det var mellan 3000 och 3500 på arenan. Det visade sig vara mycket fler och det visade sig framförallt att de fotbollsintresserade bohusläningarna är beredda att köpa lite halvdant väder för att gå på allsvensk fotboll. Publikrekordet (5549) lär ryka all världens väg vad det lider.

? Frågetecknet: Michal Slawutas ingripande på målet är det naturliga frågetecknet, men ytterligare ett måste också sättas framför namnen Kubalas insats. Förutom vissa glimtar i den första halvleken visade slovaken inte alls vad han kan och det måste han göra om LSK ska ha en chans i den här serien. Klubben betalar goda pengar för hans tjänster och då måste åtminstone frisparkarna och hörnorna hålla god kvalitet. Igår var det inte så (med något enstaka undantag).

Wilson sa: ”Jag är väldigt stolt över insatsen. Jag kan inte kräva mer från killarna.

Vi förlorar på ett skitmål. Vi har en regel i den här klubben och det är att målvakten inte ska gå ut och störa mittbacken om det finns en mittback som kan nicka undan bollen. Då är det hans jobb att göra det. Nu ska vi visa videon [för Michal Slawuta] och säga: ”Förstår du?”

Det positiva är att detta är ett mål som vi kan förhindra. Hade det varit en volley från Paulinho från 30 meter hade vi inte kunnat göra något åt det.

Hammarby talade om en svårspelad plan. Då vet man att dom inte gjort en bra match.”

Spelarbörs:
30. Michal Slawuta 2
5. Edwin Phiri 3
17. David Leinar 3
2. Richard Jansson 4
18. Cedomir Zarkovic 3
19. Michal Kubala 2
24. Aleksandar Kitic 3
14. Anders Augustsson 4
7. Andreas Kristoffersson 2
10. Martin Smedberg 2
9. Jörgen Wålemark 4
--
11. Niclas Löfgren 2
12. Robert Johansson 2
(Etchu Tabe spelade inte tillräckligt länge för att betygsättas)

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00