Ändrad tidtabell för plustrafiken

Nu blir det svårare för de som bor på landsbygden på Gotland  och inte har bil, att ta sig till och från Visby. Busstiderna för plustrafiken ändras nämligen så att tiderna inte längre stämmer ihop med den vanliga busstrafiken.

Plustrafiken finns till för dem som bor på landet där inte den vanliga bussen går. Två gånger i veckan kommer den och hämtar upp folk som beställt resa och kör till närmaste tätort, till exempel Hemse för dem som bor på sudret.

Det som blir skillnaden nu är att plustrafiken inte längre kommer att passa ihop sina tider med den vanliga busstrafiken.

Exempel: ”Kalle” bor på landet och åker med plustrafiken för att komma till närmaste tätort, till exempel Hemse. Därifrån tar han sedan den vanliga bussen till Visby.
När han varit där i fem-sex timmar så åker han tillbaka till Hemse. Men från och med den första april kommer han inte längre än till Hemse för då har plustrafiken redan gått.
Den väntar nämligen inte lika länge i tätorten numera som den gjorde tidigare. Istället får nu Kalle ta sig hem från Hemse på annat sätt.

Det gör att det blir svårare för dem som bor på landet och inte har körkort, att ta sig till och från Visby.

Göran Loréhn jobbar på kommunens kollektivtrafikavdelning.

- Vi har fått önskemål av resenärer om det här. Många tycker det är för länge att vara fem - sex timmar i tätorten. Och det är ytterst få som har använt möjligheten att åka till Visby.

De berörda hushållen kommer att få en tidtabell i brevlåda, troligen under tisdagen.