SKÅNE

Skolmaten får skarp kritik

Maten på Skånes skolor är dålig. Enligt en rikstäckande kraftläggningen brister det på flera punkter. Nu vill organisationen Skolmatens vänner få igång en debatt om maten i skolan.

Det är flera brister som blottas i undersökningen som beställts av Skolmatens vänner som värnar om maten i skolor och förskolor i landet. 25 av Skånes 33 kommuner har besvarat enkäten som visar att flera kommuner saknar ett kostpolitiskt program och många har inte heller någon kostchef, som ju är den som ska hålla i planeringen och bland annat näringsberäkna skolmåltiderna.

Förutom den dåliga miljön i matsalarna är köerna fortfarande ett problem och målet som kom förra året att eleverna ska få kunna välja mellan två rätter är långt ifrån uppnått. Många skolor börjar också servera lunch redan innan klockan elva för att hinna med att servera alla eleverna

– Äter man så tidigt hinner man bli väldigt hungrig till eftermiddagen och dessutom är de flesta inte tillräckligt hungriga vid den tiden för att äta tillräckligt, säger Annicka Unt Widell på Skolmatens vänner.

Skolmatens vänner vill nu ha igång en debatt om skolmaten, för att få till förbättringar.