Vadstena

Nedskärningar planeras i skolan

På torsdag presenterar Vadstena kommun fyra förslag till förändringar inom skolan och förskolan. Förslagen har arbetats fram efter politikernas besked i december att krympa skolans budget med sex miljoner kronor i år.

– Visst kommer det att påverka den enskilde individen. Många kommer att beröras men det är viktigt att vi behåller den kvalitet som finns i kommunen, säger barn- och utbildningschefen Christer Lordh.

Inte låsta vid något förslag
Efter torsdagens presentation av de fyra förslagen kommer skolorna att hålla specialöppet för föräldrar på måndag och tisdag i nästa vecka. 9 april kan allmänheten träffa politiker och diskutera frågan i kommunhuset. Än så länge har politikerna inte bestämt sig för något av förslagen.

– De kommer att presenteras för föräldrar och politiker och politikerna vill ha föräldrarnas synpunkter på förslagen, säger Lordh.

Arbetet med att ta fram nedskärningsförslagen har pågått sedan december då beskedet kom att barn- och utbildningsnämnden inte har 135 utan 129 miljoner kronor att röra sig med. Kommunstyrelsen la också ett varsel om personalminskningar motsvarande 37 heltidstjänster.

Beslut senare i april
Sedan dess har representanter för varje skola, förskola och rektorsområde träffat tjänstemän på kommunen en gång i veckan för att diskutera möjliga förändringar.

Den 28 april fattas beslut om skolornas framtid.

– De första förändringarnar kommer att märkas redan till hösten. Var barn placeras och vilken personal som tar emot barnen, säger Lordh.

Kommer någon enskild skola att läggas ner?
– Det är inte klart än. Förslaget ska presenteras på torsdag men det behöver inte betyda några radikala förändringar vad gäller kvaliteten.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se