Jönköping

Många nya familjehem

Jönköpings kommun har på kort tid fått många att satsa på att bli familjehem åt barn som behöver en stödfamilj. Bakom ligger en lyckad kampanj i höstas.

En familj som beslutat sig för att öppna sitt hem för ett barn är Mats familj i Jönköping.

-Det här har vi funderat på länge, och man läser så mycket om barn som inte har det bra och nu bestämde vi oss för att göra en insats.
-Det är ju ett stort ansvar, man kan ju inte ångra sig efter en vecka och säga att man vill lämna tillbaka barnet. Det är ett livsansvar, även om tanken är att barnet ska återgå till sina biologiska föräldrar när det går, säger Mats, som själv var fosterbarn som liten.
Kampanjen för att rekrytera fler familjehem som Socialtjänsten i Jönköping startade i oktober förra året har till idag gett 45 familjer som visat intresse. Ett gensvar som man på socialtjänsten är mycket glad över.

För arbetet med att rekrytera familjehem är svårt. Det gäller att få allt att stämma eftersom det är ett livslångt engagemang.

Och där är matchningen mellan familjen och barnet väldigt viktig. Det säger familjehemssekreterare Morgan Svanängen.
-Vi börjar ju alltid med att se om familjen har de grundläggande förutsättningarna för att bli familjehem, säger han.
-Sedan handlar ju mycket vad familjen själva vill med det här. Det är ju det som det handlar om; att lära känna familj och barn så bra som möjligt.
-Det måste vara ett svårt arbete att matcha rätt barn med rätt familj, för det måste ju fungera, säger Mats.

kjell.ahlkvist@sr.se

Kjell Ahlkvist