Eskilstuna

Tydligare information om energideklarationer

Informationen om energideklarationer i Eskilstuna har varit oklar, men ska bli bättre, det säger Benny Larsson, som är byggchef i kommunen.
I energi-
deklarationerna ska flerfamiljshusägare och bostadsrättsföreningar enligt lag, innan årsskiftet, redogöra för hur energianvändandet ser ut i byggnaderna.

Vid en rundringning i förra veckan så var det ingen av kommunerna som hänvisade till en ansvarig person, istället kopplas SR Sörmland runt och värst var det i Eskilstuna. Där tog det 33 minuter och 12 personer innan vi hamnade rätt.

– Det kan ju vara en ny term för vår reception i kommunen, säger Benny Larsson, byggchef i Eskilstuna kommun. Det är beklagligt att det inte kopplats rätt i det här fallet.

Man måste vara väldigt ihärdig om man ska få någon information i dagsläget.

– Det har varit väldigt oklart både kring förordningen och kring föreskrifterna och vem som ska göra vad i framtiden här. Men efter januari har vi fått mer kunskap, varför information borde ha kommit ut på tydligare sätt.

Ser du något problem med att det råder sådan informationsbrist och att man fortfarande är så mycket i början på der här arbetet i kommunerna?

– Ja, vad jag förstår av våra handläggare så är det en tillsynsproblematik här, som kommer att komma i dager här vid årsskiftet.

Om det är så här förvirrat och det inte finns tillräckligt med information, är det rimligt att fastighetsägarna ska få vite om de inte kommer in med energideklarationer?

Man kommer inte att kunna slippa vite.

Kommer man att kunna hitta information om energideklarationer på Eskilstunas hemsida?

– Då ska vi tydliggöra det även för icke insatta.

Fram till årsskiftet så är det 600 000 byggnader i Sverige som ska ha energideklarerats, bland annat alla bostadsrättsföreningar och flerfamiljshus. Hur många av dessa byggnader som finns i Sörmland är oklart, men det handlar om många tusen.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se