Nanopartiklar kan ge ny sorts röntgen

Ett helt nytt sätt att detaljstudera kroppens inre håller på att utvecklas vid Stanforduniversitetet i USA.
Med hjälp av små nanopartiklar av guld och kol kan forskarna få en tusen gånger mer detaljerad bild av kroppen än man lyckats få tidigare.

Metoden går till så att pyttesmå nanopartiklar sprutas in i blodet. En infraröd ljuskälla riktas mot kroppen och då svarar de små partiklarna med att skicka tillbaka energi som registreras av ett mikroskop. Kroppens olika molekyler har olika energi och därför blir strålningen från olika kroppsdelar ungefär som ett fingeravtryck. Signalerna kan sen omvandlas till bilder av olika delar av kroppen.


Hitta sjukdomar tidigt
Fördelen med metoden är att den visar många fler detaljer än med dagens tekniker. Det här sättet har använts länge inom kemin för att känna igen olika molekyler, men det här är första gången man gör det på levande varelser.
Metoden är enligt forskarna ofarlig, enkel och billig. Men än så länge är den enbart provad på möss. Och dessutom har man hittills endast lyckats tränga några milimeter ner under huden.
Men forskarna håller på att utveckla den även för människor och på sikt tror dom den skall kunna användas för att hitta sjukdomar tidigare än idag. Maria Engström som är expert på avbildning och nanopartiklar tycker att studien är intressant.
– Den här metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede hitta cancertumörer och sätta in en kraftfull behandling i tid.

Katarina Frank
katarina.frank@sr.se