Jakt och fiskesamerna på offensiven

Partiet Jakt och Fiskesamerna storsatsar inför sametingsvalet och lägger närmare 50 000 kronor på ett eget utskick till väljarna. Beslutet tog partiet vid sitt årsmöte nyligen.
Enligt partiledaren Håkan Jonsson så gör Jakt och fiksesamerna det här för att visa att partiet är det enda i sametinget som menar allvar med lika rättigheter till alla samer.

Enligt Håkan Jonsson så går alla sametingets partier ut med att de står för en politik för demokrati, jämlikhet och jämställdhet.

– Men vi vet ju också det att i praktiken i sametinget så är det ju faktiskt bara vi som försöker värdera alla samer lika mycket, framförallt då det gäller rättighetsfrågorna, säger Håkan Jonsson.

Rättighetsfrågan viktigast
Sametingets största parti Jakt och fiskesamerna fortsätter alltså på den inslagna vägen och gör återigen rättighetsfrågan till sin viktigaste valfråga.

Det handlar alltså om att samebymedlemmar har större rättigheter till mark och vatten än andra samer - nåt som partiet vill ändra på - och som man dessutom anser sig vara ensam om att vilja på allvar.
Men det är inte sant enligt samelandspartiets Ingrid Inga.

– Håkan kan ju tycka att han är ensam om det här, men alla,
åtminstone de styrande partierna i sametinget, har ju den uppfattningen att samebyarna bör öppnas upp för alla som intresserade av att vara med, säger hon.

Motion om öppna samebyar
Efter en motion om öppna samebyar från dom fyra styrelsepartierna så har sametinget bestämt att stödja samebyar som genom pilotprojekt vill prova att öppna upp samebyarna och ge ökade rättigheter till andra än bara dom renskötande samerna.

Men Håkan Jonsson står ändå fast vid sin åsikt. Han menar att det kommer upp motioner och tillsätts arbetsgrupper och pilotprojekt, men när besluten ska tas i sametinget så blir frågorna uppskjutna.

– Eller så tar man sådana beslut att det blir ogenomförbart att göra någon förändring, säger Håkan Jonsson.

Kommer att genomföras
Men Ingrid Inga menar att om de fyra partierna som är i styrande ställning lagt fram en motion så kommer det att genomföras.

– Har vi lagt en motion med den här inriktningen så kommer vi naturligtvis att genomföra det, efter samråd med både samebyar, sameföreningar och andra som är intresserade, säger Ingrid Inga.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio