Ulricehamn

Kommunalråd pekas ut i rapport

Fastighetschefen i Ulricehamn, Sven Axelsson, rentvås i en ny rapport om den omtalade affären där förskolan i Tvärred såldes till en centerpartist, trots att det fanns andra som ville köpa till ett högre pris.

Samtidigt framkommer nya uppgifter att både kommunchefen och centerns kommunalråd var mer inblandade än de tidigare erkänt.

Ingen grund för kritik
Den här rapporten är den andra rapporten som utomstående jurister gör. Den första kom i mitten av mars och gav flera inblandade kritik bland andra fastighetschefen Sven Axelsson.

Han har tillbakavisat kritiken och anlitade istället själv andra jurister som nu kommer med sin utredning. Men den säger att det inte finns någon grund för kritik av Sven Axelsson. Istället kritiseras den första rapporten för felaktiga och ofullständiga uppgifter.

Visste innan huset var till salu
En av de intressanta saker som kommer fram nu är att kommunchefen och kommunalrådet deltog och var informerade redan under våren och sommaren om husaffären.

Bland annat informerade kommunalrådet Roland Karlsson kommunchefen att det finns intresserade Tvärredsbor som vill köpa förskolan. Det här vidareförmedlar kommunchefen sedan till Sven Axelsson via mail redan i mars, innan huset ens var till salu.

E-posten bevisar
Kommunchefen som tidigare sagt att han kom in i ett sent skede av affären var hela tiden informerad av Sven Axelsson visar e-post som skickats mellan Sven Axelsson och kommunchefen.

Juristerna till den nu framlagda rapporten anser att de besked som Sven Axelsson får från kommunchefen och indirekt från kommunalrådet måste uppfattas som ett uttryck för vad den politiska ledningen ansåg som en lämplig köpare.

Högst pris räckte inte
Därmed så sätts strålkastarljuset nu på kommunalrådet Roland Karlsson och kommunchefen Karl-Erik Claesson som genom sina signaler klart visade att det inte handlade om högsta möjliga pris utan en känd köpare som var ordentlig och betrodd.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se