Jenny Teleman

Jag är Jenny Teleman och tycker om museer och deras välsopade salar med prydliga montrar som visar föremål ditlagda, ompysslade och ljussatta för att någon funnit just de sakerna värda att betraktas.

Innehållet i konungamördaren Anckarströms magsäck vid hans dödsdag har till exempel Livrustkammaren i Stockholm sparat till efterföljande generationer och på en liten ö av vass flytande i Titicacasjön, vilken flödar över gränsen mellan Peru och Bolivia, där finns ett litet gräshus för som visar tre lokala döda fåglar. Samt deras ägg. Oumbärliga föremål värda all uppmärksamhet.

Annars arbetar jag i första hand som teaterkritiker bland annat för Aftonbladet och planerar att någon gång göra en djupare undersökning av salongshostan. Den, vad verkar, ostoppbara impulsen hos publiken att hosta högt rakt ut, när spänningen mellan scen och salong blir för stark. Eller uteblir.

För övrigt så sänder jag Kulturnytt ibland, och recenserar teater, böcker och film.

En del av mina program för kulturradion har handlat om synen på mentalsjukdom i Hollywoodfilm, om alkoholberusining, om föruttnelsens betydelse i kulturhistorien, om Stockholm skärgård, om att läsa Stephen King, om svensk sjuttiotalspoesi, om en svensk älsklingsfilm från 1986 kallad Bröderna Mozart och ett om en uppstoppad val inredd till en förtjusande salong för Göteborgarna att umgås i.  Och förstås, om olika museer, på längden och tvären. Oumbärliga ting för mig som sagt allihop.