Gullspång inför vårdnadsbidrag

Socialdemokratiskt styrda Gullspångs kommun ska införa vårdnadsbidrag nästa år, trots att socialdemokraterna röstade mot förslaget.
Centern - som i vanliga fall stödjer socialdemokraterna - valde att rösta för förslaget som då fick en enda rösts övervikt i kommunfullmäktige.

Carina Gullberg som är socialdemokratiskt kommunalråd i Gullspång är besviken idag, men säger att beslutet inte kom som någon överraskning:

- Det var ingen nyhet eftersom förslaget kom från kommunstyrelsen, och då vi vad de olika partierna visad för färg.

Socialdemokraterna och centerpartiet samarbetar vanligtvis, men när det gällde frågan om vårdnadsbidrag valde centern att bryta samarbetet och stödja förslaget.

Vårdnadsbidraget ska införas nästa år - under förutsättning att riksdagen i vår fattar beslut om en lagändring som gör det möjligt för kommunerna att införa vårdnadsbidrag. Och Carina Gullberg tycker att om bidraget införs ska staten stå för kostnaden:

- Ska man införa en sådan här nationell grej så tycker vi att riksdagen faktiskt ska skicka med pengar. Det kan inte vara meningen att kommunerna ska ta en sådan utökad grej.

Vid fullmäktigemötet igår väcktes också frågan om fri barnomsorg i kommunen. Något som också skulle öka kostnaderna i kommunen, men som Carina Gullberg tror skulle locka fler barn familjer till kommunen.

- Då skulle vi få högre statsbidrag så det skulle gå på ett ut.