Dalanytt granskar: Nationaldemokraterna

Den 16 mars görs valet till kommunfullmäktige i Orsa om. I valet i höstas lyckades det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna erövra mandat. Nu, inför omvalet, satsar ett annat främlingsfientligt parti, Nationaldemokraterna, på Orsa. I en serie reportage granskar Dalanytt Nationaldemokraterna.

Nyheter under prerioden 23 januari - 24 februari 2003

Främlingsfientlig kraftsamling i Orsa
Det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna kraftsamlar nu för att erövra mandat i Orsas kommunfullmäktige vid omvalet i mars. Nationaldemokraterna är motståndare till det mångkulturell samhället och vill stoppa invandringen. Frontfiguren Tor Paulsson säger till Dalanytt att det i Orsa finns en ovanligt bra grogrund för partiets idéer.

Hot och trakasserier - en del av den politiska vardagen i Haninge
Att Nationaldemokraterna tänker ta sig in Orsas kommunfullmäktige i omvalet i mars oroar många. I Haninge kommun, där Nationaldemokraterna har två mandat sedan tidigare, vet man hur det är att ha främlingsfientliga krafter i fullmäktige. Hot och trakasserier har blivit en del av vardagen, berättar Haninges kommunalråd Pelle Svensson.

Rektorer enade mot Nationaldemokraterna
Det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna, som ställer upp i kommunalvalet i Orsa, planerar att besöka skolor i området för att berätta för ungdomarna om sin verksamhet.
Men i Orsas skolor får de inte komma in.

De politiska ungdomsförbunden oroade över nationaldemokraternas satsning på ungdomar
Det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna satsar på att locka ungdomar till partiet i kampanjen inför omvalet i Orsa. Det här oroar de politiska ungdomsförbunden. Sofia Karlsson i Centerns ungdomsförbund hoppas nu på ett samarbete för att bemöta Nationaldemokraternas kampanj.

Manifestation i Orsa mot främlingsfientlighet
Mellan tre och fyra hundra personer slöt upp då de större partierna i Orsa arrangerade en manifestation mot främlingsfientlighet och nazism i går.

Polisen utreder hot från Nationaldemokraterna
Ägnar sig Nationaldemokraterna i Haninge åt hot och trakasserier? Ja, inte enligt partiet självt, men enligt polisen pågår flera brottsutredningar. Nationaldemokraterna har reagerat kraftigt på Radio Dalarnas bevakning av partiets valkampanj i Orsa.

Nationaldemokrater avvisade från Moraskola
Det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna fortsätter sin satsning på att locka unga väljare i omvalet i Orsa. I går morse avvisades de från S:t Mikaelsskolan i Mora när de skulle dela ut flygblad till ungdomarna.

Nationaldemokraterna mötte motstånd i Orsa
Det gick lungt till i Orsa i går när det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna höll torgmöte i Orsa Centrum. Polisen var på plats, beredd på oroligheter, men trots ett stort antal motdemonstranter, gick det alltså lungt till väga.