Skara

Varnhemsskolan årets teknikutbildare

Varnhemsskolan har blivit 50 000 kronor rikare. Skolan har fått utmärkelsen Årets teknikutbildning som delas ut av föreningen Teknikföretagen.

Varnhemsskolan får utmärkelsen för sitt projekt med att skapa en helhet runt teknikundervisningen.

- Vi har ju jobbat länge med att försöka lyfta fram teknikämnet, som är ett lite bökigt ämne. Det är mycket man ska plocka fram och ordna med rent praktisk, säger Thomas Svensson som är NO- och matematiklärare på skolan.

Nu ska man bygga en teknikverkstad på skolan - en verkstad som ska stå klar till årsskiftet - och då kommer de 50 000 kronorna väl till pass.

- Det är en verkstad där vi kommer jobba med teknik, matte och även en del praktisk-estetiska ämnen, säger Thomas Svensson.

Han säger att eleverna behöver lära sig att arbeta mer med händerna, och skapa saker av olika material.

- För det tror vi inte att barn gör lika mycket som tidigare.

Thomas Svensson betonar också att det är viktiga att ta hänsyn till genuspersperspektivet när det gäller arbetet med teknikämnet i skolan.

- Det är ju viktigt att lyfta fram flickornas roll i det hela. Sverige behöver de duktigaste teknikerna, och då gäller det att få fram både tjejer och killar som är intresserade av det här ämnet.

Ebba Carlvik som är elev på Varnhemsskolan tycker det är bra att skolan fått 50 000 kronor:

- Jag tycker det är jättekul för jag tycker det är kul att jobba med teknik, att man får bygga olika saker.

Hennes skolkamrat Karl Zettervall, tycker det är en bra idé att bygga en teknikverkstad:

- Det är bra för de som är intresserade, och då kan man lära sig mycket. Det är ändå vi som kommer styra världen i framtiden.