Borlänge

Åtalad skyldig till 21-åringens död

Den 19-årige yngling som är misstänkt för att ha knivdödat en 21-åring utanför Kupolen i Borlänge i december är skyldig till dådet. Det har Falu tingsrätt kommit fram till.

På tisdag förmiddag meddelade Falu tingsrätt att 19-åringen ska genomgå en rättspsykatrisk undersökning. När den är klar - om cirka månad - blir det fortsatt huvudförhandling i det här målet.

19-åringen är åtalad misstänkt för mord och när rättegången avslutades på måndagen hade åklagaren också ett alternativyrkande och det var grov misshandel och grovt vållande till annans död.

19-åringen har själv hävdat att det rörde sig om en olyckshändelse och att den dödliga knivskadan uppstod i samband med ett fall. Försvaret yrkade därför vid slutpläderingen på att den åtalade försätts på fri fot. Men så blir det inte.

Falu tingsrätt har kommit fram till att 19-åringen är skyldig.

Rättten skriver i ett beslut, som offentliggjordes på tisdagsförmiddagen att den åtalade uppsåtligen berövat 21-åringen livet och att det finns övertygande bevisning för det.

Nu ska alltså 19-åringen genomgå en rättspsykatrisk undersökning. Den ska ge svar på frågan om den åtalade begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning och om det finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykatrisk vård.

                                                 mats.akergarden@sr.se