Norrköping

Fängelse för kopplerihärva

En 30-årig Norrköpingsbo dömdes idag till ett och ett halvt års fängelse för koppleri.

Enligt rätten ska 30-åringen ha låtit ett okänt antal män, mot betalning, ha sex med hans 18-åriga flickvän.

Det var tidigt i höstas som den kopplerihärva som nu fått sitt rättsliga efterspel började nystas upp. I centrum för utredningen stod den 30-årige Norrköpingsbon.

Enligt rätten ska han under sommaren 2007 ha inlett ett förhållande med en 18-årig förståndshandikappad kvinna. Han ska sedan ha erbjudit andra män att mot betalning ha sex med 18-åringen.

Okänt antal sexköpare
Kontakterna ska ha skötts via internet och träffarna ska sedan ha ägt rum antingen i mannens lägenhet eller på undanskymda platser utomhus.

Hur många män som egentligen betalat för att få ha sex med den 18-åriga kvinnan är oklart. Enligt tingsrätten rör det sig i alla fall om betydligt fler än de fem män som kunnat bindas till brott och som vid sidan av 30-åringen ställdes inför rätta när målet prövades för några veckor sedan.

Utnyttjade kvinnans handikapp
Fyra av dem, samtliga födda på 60-talet och bosatta i Östergötland, döms idag till dagsböter för köp av sexuella tjänster. tre mot sitt nekande. Den femte, en 17-åring som också stod åtalad för medhjälp till koppleri, döms på grund av sin låga ålder till ungdomstjänst.

30-åringen har erkänt, men hävdar själv att sexförsäljningen skett i samförstånd med flickvännen. Det tror inte rätten på. Enligt domen har Norrköpingsbon utnyttjat den 18-åriga kvinnans handikapp. Utöver fängelsestraffet ska han därför också att betala ett skadestånd till henne på 50 000 kronor.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se