Lasso tisdag 1/4

Kan det bli för mycket hockey i media?

- Pressplatserna räcker inte till idag, utan vi får ta till vanliga platser till vissa journalister, säger Leif Ljung som publikvärd i elitserieföreningen HV 71.

Det är femte semifinalmatchen mellan HV och Timrå och i pressfolk från allt från Borås till Kanada har hittat till Kinnarps arena för att bevaka händelsen.

- Det blir att man som journalist taggar till allt mer, precis som för spelarna, säger nättidningen Jnytt:s Peter Gustafsson.

Men kan det bli för mycket hockey i media; för mycket analyserande, spekulationer och ältande?

Vårkänslorna sprudlar i aprilsolen

Carl Bergkvist har tagit av sig jackan och sitter i kortärmat. Krogägaren Kamal Zandi förbereder öppnandet av sin uteservering på hamnpiren i Jönköping. Och Vättern ligger som en spegel för personerna som vandrar längs med den.

Det är första april - och att våren närmar sig kan ingen ta miste på i Jönköping den här dagen.

Och från och med idag, första april alltså, är det tillåtet för kaféer, restauranger och barer att sätta upp uteserveringar i Jönköping, Huskvarna och Gränna. Samtidigt kommer kommunen med nya riktlinjer och regler för att ordning och reda ska råda i centrum. Bland annat ska det vara bestämda färger på staketen runt serveringarna. I Huskvarna mörkröda. I Jönköping mörkgröna. Och i Gränna svarta eller mörkgrå.

Länets museum ger plats för länets unga konstnärer

Över 260 konstverk lämnades in, men bara ett 80-tal av dem valdes ut när det var dags för några av länets unga konstnärer att ta plats på Jönköpings läns museum. Det handlar om den årliga utställningen ”Ungdomens Vårsalong” som öppnar på lördag klockan 15.

Men redan nu finns konstverken på plats. Och flera pristagare är också utsedda av en jury bestående av konstnärerna Ove Imland och Katarina Vallbo samt Emanuel Bjurling som är elev vid Sandagymnasiet i Huskvarna. Och många verk håller hög klass, enligt Ove Imland, men han är ändå lite överraskad att de är så traditionella.

Vilken motion lindrar vilka symtom?

Patienter som lämnar länets vårdcentraler med ett recept på motion i handen - de patienterna lär bli fler framöver. Men vilken typ av motion passar vilka tillstånd - och hur hög eller låg ska doseringen vara?

Som vi berättade igår har vårdcentralerna utbildats i det här med motion på recept och lärt sig att fler diagnoser och besvär än man tidigare trott kan bli bättre - inte bara med hjälp av mediciner - utan också med motion.

Upprepade vandalisering mot pensionärsboende

Seniorboendet på Storgatan i Vaggeryd har den senaste tiden drabbats av en hel del vandalisering. De flesta som bor där vill inte säga någonting om förstörelsen, på grund av rädsla för repressalier. En kvinna vars dotter gav ungdomarna en tillsägelse fick efter det både påhälsning och hotelser från dem. Det har välts omkull urnor med blommor, det busåks i hissarna och förra veckan fick en man också sina balkongmöbler omkringslängda.

Och det allvarligaste var att han hade sin balkongdörr på glänt och där kastade någon in en brinnande tidning.  Som tur var hann mannen släcka elden i tid - innan den tog sig i gardiner eller något annat tyg. Men oron bland de äldre på seniorboendet är ändå stort.

Emma och Arvid på TV-äventyr i Norrköping

I tisdagens Lasso besökte vi Norrköping och pratade med tvåBankerydsbor som finns där just nu och upplever något spännande. Nämligen slutspelet i Vi i femman. Något som innebär tv-inspelningar. Och representanter från vår region är Emma Lindblad och Arvid Enliden från Nyarpsskolan i Bankeryd.

Cornelia - en historisk brottare från Värnamo

För första gången någonsin har en kvinnlig brottare i Värnamos brottarklubb blivit svensk mästare.  Det är 20-åriga Cornelia Holm som blev historisk i söndags efter att ha tagit hem 72-kilos-klassen i junior-SM.