2008-04-02

-Dyrt tvättmedel inte bäst
-KI räknar med räntesänkningar
-Mer pengar till miljöbilar
-Barnarbetet minskar inom klädindustrin

Dyrt tvättmedel inte bäst
Dyra märkestvättmedel gör inte nödvändigtvis tvätten renare än andra tvättmedel. Det konstaterar Testfakta som undersökt nio vanliga tvättmedel på marknaden. Bäst i test totalt sett blev Willys tvättmedel tätt följd av Nopa och Skona. Bäst på att rengöra var Skona medan Willys, Nopa och Ariel bevarade färgerna bäst. Testen visade också att Ariel och Via var sämst på att tvätta rent.

KI räknar med räntesänkningar
Konjunkturnedgången i svensk ekonomi kommer att fortsätta under 2008. Orsaken är bland annat finansoron världen över och att hushållen blivit försiktigare, det skriver Konjunkturinstitutet KI i en ny prognos. För att motverka en fortsatt nedgång i ekonomin under nästa år vill Konjunkturinstitutet att Riksbanken sänker räntan med en halv procentenhet under andra halvåret i år. Samtidigt räknar institutet med en expansiv finanspolitik under nästa år, bland annat ytterligare skattesänkningar som kan bidra till att hålla konjunkturen uppe.

Mer pengar till miljöbilar
De 250 miljoner kronor som regeringen anslagit till miljöbilspremier räcker inte till. Regeringen kommer därför att skjuta till ytterligare 240 miljoner kronor. För ett år sedan infördes en miljöbilspremie på 10 000 kronor till den som köper en miljöbil.

Barnarbetet minskar inom klädindustrin
Barnarbetet har minskat och säkerheten på arbetsplatserna inom den internationella klädindustrin har ökat. Det konstaterar organisationen Rena kläder i en ny rapport som undersökt hur arbetsvillkoren inom klädindustrin förändrats under de senaste 10 åren. Men även om vissa saker alltså blivit bättre så är det sämre ställt med till exempel rätten till facklig organisering, arbetstider och löner.