Gävle

Spårhundar letar efter Erik

Letandet efter 83-årige Erik Westlund som i torsdags försvann från sitt hem i Sätra i Gävle tog ny fart på tisdagen när polisen satte in spårhundar i sökandet. Anne-Mari Wahlman som tillsammans med andra anhöriga letat efter sin svärfar dag och natt sedan i torsdags är tacksam för professionell hjälp, men hon är också kritisk till att den dröjt.

Det var efter ett tips om att Erik Westlund i lördags hade varit synlig vid Sätrakrysset i Gävle som polisen på tisdagsförmiddagen satte in två av sina hundförare i letandet. Hundarnas finkamning av den snåriga terrängen i området gav dock inget resultat.

Eftersökningsarbetet skulle egentligen ha genomförts redan under måndagen, men insatsen fördröjdes ett dygn till följd av att en av hundarna blivit sjuk.

De anhöriga som på eget initiativ letat efter Erik Westlund i fem dygn är glada över att nu ha fått hjälp, men också kritiska till att polisen länge avstått från aktivt letande:

- Om det hade gällt ett försvunnet barn skulle polisen ha satt till alla resurser. Det känns inte som om min svärfar är särskilt högt prioriterad, säger Anne-Mari Wahlman

Det tog fem dagar innan polisen aktivt började söka i terrängen i Sätra efter den försvunne 83-åringen. Anhöriga är kritiska till att det dröjde så länge, samtidigt som polisen har haft goda skäl till att avvakta.

– Man måste ha en specifik plats för att veta var man ska söka, menar Dick Öqvist vid gävleborgspolisen.

Dick Öqvist har full förståelse för att de anhöriga är trötta och kritiska till att polisen inte sökt tidigare.