Lappland Goldminers köper finsk gruva

Lappland Goldminers i Lycksele har köpt Scanminings gruva i Finland. Pahtavaaragruvan i Finska Lappland var tillsammans med Blaikengruvan de två gruvor som Scanmining drev innan konkursen ifjol. Men att Lappland Goldminers också ska köpa Blaikengruvan är mer osäkert.

Trots all aktivitet runt Fäbolidengruvan och alla de andra fyndigheterna har ju bolaget ännu inte någon gruva i drift. Så nu blir Lappland Goldminers ett gruvbolag på riktigt.

Den finska gruvan var redan igång när Scanmining förvärvade den och kan komma igång igen om ett par månader, säger Lappland Goldminers VD Karl - Åke Johansson. Det finns malm kvar för minst ett år. Och precis som i Blaiken är det anrikningsverket som är mer intressant än gruvan. Lappland Goldminers har inmutningar i närheten som kan bli nya gruvor i framtiden.

För tillfället finns inga planer att köpa även Blaikengruvan i Sorsele. Den är ju inte en renodlad guldgruva och Lappland Goldminers vill vara ett guldgruvebolag. Men även i Blaiken finns en chans att komma över ett anrikningsverk billigt. Det är inget vi diskuterar, men vi får se, säger Karl - Åke Johansson.