Halmstad

Första huvudåtalade i vietnamnrättegången inför rätta

I dag var det dags för den första huvudåtalade, en 51-årig kvinna, i den stora Vietnamrättegången i Halmstad, att ställas till svars. Kvinnan är åtalad för organiserande av grov människosmuggling och har enligt åklagarna omsatt 5-6 miljoner kronor i hanteringen, pengar som vietnameser betalat till kvinnan för att komma hit på falska premisser.

Det handlar om skenäktenskap, där vietnameser i Sverige har gift sig med vietnameser i Vietnam för att göra det möjligt för de sistnämnda att komma hit som anhöriga.

Med de vuxna vietnameserna har också barn kommit, men DNA-analyser har visat att i flera fall är det inte de biologiska barnen utan barn vars föräldrar i vissa fall kommit till Sverige långt tidigare medan barnen var kvar hos släktingar i Vietnam.

Under en månad fram till i dag har 15 andra åtaldade hörts för olika skenäktenskap och människosmugglingsförsök, alla enligt åklagaren arrangerade av den 51-åriga kvinnan.

Under de inledande förhören försökte åklagaren visa att kvinnan, som kom till Sverige 1998 och knappt haft några inkomster sen dess men investerat i bland annat en restaurang i Halmstad, måste använt pengar som kom från människosmuggling.

Men kvinnan nekade konsekvent och sa att det handlade om lån från vänner och från sin lillasyster som är kvar i Vietnam. Att det flutit in 800.000 kronor på hennes privatkonto 2005 och 460.000 2006 var just såna lån plus pengar från försäljningen av huset i Vietnam hon ärvt av sina föräldrar. I själva verket har hon stora skulder hädade hon.

I eftermiddag räknar åklagaren med att visa beslagtagna handlingar och spela upp avlyssnade telefonsamtal för att stärka misstankarna mot henne. Fyra och en halv rättegångsdagar är avsatta för den 51-åriga kvinnan.

Sen fortsätter rättegången, den största människosmugglingshärvan hittills, mot ytterligare tre huvudåtalade och ett dussintal andra åtalade, och först i slutet av maj är alla förhandlingar klara.