Linköping

Landets sportjournalister: "Linköpings FC slutar tvåa i år"

Brasilianskor i Linköping och Torbjörn Nilsson i Göteborg till trots - svensk damfotboll och Sveriges sportjournalister är eniga. Umeå vinner damallsvenskan igen. LFC hamnar på en andra plats om man ska tro ”experterna”.

Favoritskapet ligger kvar på Umeå IK. År efter år.

Även om lag som hårdsatsande Linköping, Djurgården eller Göteborg - med Torbjörn Nilsson som ny tränare - kan sägas ge Andrée Jeglertz Umeå en match pratar inga andra allsvenska klubbar om guld. Ännu.

Vid tisdagens damallsvenska upptakt var det inget snack om saken: I en mentometerundersökning tippade drygt 50 procent av församlingen mästarlaget från norr i topp. Knappt 17 procent trodde på Linköpingsguld medan Malmö, med drygt 12 procent, placerade sig som topp tre.

Förbundsstyrelsens Susanne Erlandsson tror dock på en jämn serie:

-Djurgården, Göteborg och Linköping kommer på allvar att utmana Umeå i år, säger hon.

Själva pratar konkurrerande klubbar bara om topp tre-placeringar, om att utveckla lagen och vara på topp om några år.

Och Umeåtränare Jeglertz - han har hört allt förut.

-Vi har stått här i fem år och det är samma snack varje år, om vilka som ska utmana. Men självklart har damallsvenskan blivit jämnare. Men vi blir ju också bättre och så länge vi klarar av att hålla ett visst avstånd, då är jag nöjd, säger han.

Lika självklart som att Umeå vinner, lika klara svar gav medverkande på tisdagen om vilka två lag som måste lämna högsta serien i höst.

På frågan vilka som åker ur damallsvenskan 2008 fick nykomlingen Umeå Södra minst förtroende. Närmare 40 procent trodde på en kort sejour för Umeålaget. Och om man ska tro församlingens tippande får norrlänningarna sällskap ner av nykomling nummer två, Kristianstad.

TT