Byggbranschen vill skärpa skattekontroll

För att motverka svartjobb vill byggnadsbranschen att skattekontrollerna ska skärpas, så att företagens skatteinbetalningar knyts till varje anställd.

Vd:n på arbetsgivarorganisationen Byggindustrierna, Bo Antoni, tror att förändringen skulle minska förekomsten av svart arbete.

– Jag tror, att över lite tid skulle det kunna göra väldigt mycket, för att det blir så synligt och så lätt att kontrollera vilka individer det handlar om, säger Bo Antoni.

Flera organisationer är med i ett projekt kallat Byggbranschen i samverkan, för att minska svartjobben i byggsektorn.

Projektet la redan förra året flera förslag som man hävdar skulle underlätta kontrollen och minska svartjobben, exempelvis oanmälda arbetsplatsbesök och en slags frivillig identitetsbricka för dem som jobbar på ett bygge.

Många av förslagen kräver lagändringar och hittills har inget av förslagen hunnit till riksdagen. Nu hävdar Byggbranschen i samverkan att deras tidigare förslag, kombinerat med att företagen på skatteinbetalningarna skriver vem inbetalningen gäller, avsevärt försvårar för oseriösa företag.

Fackförbundet Byggnads ordförande, Hans Tilly, menar att det skulle kunna ge resultat snabbt.

– Jag tror för det första att man ska ha klart för sig att det är ett långsiktigt arbete, men det skulle nog ge effekt ganska snabbt, tror Hans Tilly.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se