Kiruna

Sametingets kanslichef kritiseras

Majoriteten av sametingets personal vill få bort sin chef Ulla Barruk Sunna. Hon anklagas för att vara elak mot personalen. Och många av dem har ont i magen när dom går till jobbet.
– Varje vecka är det någon som gråter, säger en av sametingets anställda som vill vara anonym på grund av hot om att få sparken.

Redan i juni förra året kunde sameradion rapportera om dålig psykosocial arbetsmiljö på sametingets kansli i Kiruna.
Och i en arbetsmiljöenkät som facket krävt, och där delar redovisades i förra veckan av konsulter på Sametingets kansli i Kiruna bekräftas den dåliga psykosociala arbetsmiljön.

I ett anonymt brev till sameradion får sametingets kanslichef Ulla Barruk Sunna hård kritik. Brevets innehåll bekräftas av flera som jobbar på kansliet i Kiruna. Dom beskriver chefen Barruk Sunna så här:
– Hon har två sidor - utåt är hon positiv men mot dom anställda är hon elak.
– Hon hotar personalen med avsked och om lägre lön.
– Hon pratar illa om medarbetare inför andra på Sametinget.

Sametingets anställda beskriver situationen som ohållbar. Att Ulla Barruk Sunna är inkompetent som chef för en statlig myndighet.

Nu är majoriteten  av de anställda mot henne och hennes ledarstil som beskrivs som manipulativ.

– Hon var elak från början men det har eskalerat.
– Det har gått så långt att varje vecka gråter någon.

Nu vill de som jobbar på Sametingets kansli i Kiruna att Ulla Barruk lämnar sin post. Men ingen vill uttala kritiken offentligt, – Då blir man halshuggen, säger en av de anställda. Hälften av de som jobbar på kansliet söker nya jobb, enligt våra källor.

– Ingen blir halshuggen, svarar Ulla Barruk Sunna.
Ulla Barruk Sunna vill inte ställa upp på en bandad intervju, men säger till SR Sámi Radio att hon är chockad över personalens kritik mot henne.

Hon säger att hennes självbild inte är den att hon hotar och är elak mot personalen.
Enligt henne så har de senast idag haft möte med dom fackliga företrädarna och kommit överens om att man tillsammans ska hjälpas åt att förbättra arbetsmiljön på Sametinget.

På frågan om hon kommer att lämna sitt jobb, som många i personalen kräver vill hon inte kommentera till media.

Och kritiken mot hennes ledarstil kommenterar hon med att det är upp till var och en att rannsaka sig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio