USA-expert räknar med nya finanskriser

Schweiziska banken UBS miljardförluster på tisdagen kommer att följas av fler jättenedskrivningar. Det säger den amerikanska ekonomiprofessorn Robert Wescott som är på besök i Sverige. Han är också helt säker på att en ny finansiell kris kommer att dyka upp om tre till fem år i USA.

Lugnt tillbakalutad i en soffa på den italienska ambassaden sitter Robert Wescott. Han är inbjuden till Sverige för att föreläsa. Han har jobbat för Bill Clinton och Internationella valutafonden. Idag jobbar han åt en ekonomisk tankesmedja i Washington. Han ler lite åt frågan om han är förvånad över UBS dystra besked på tisdagen.

Han svarar med en jämförelse med den så kallade spar- och lånekrisen i slutet på 80-talet.

– Det finns ingen chans att den nuvarande krisen är mindre. Då rörde det sig om ungefär 350 miljarder dollar i förluster och ännu är vi inte ens uppe i hälften, säger han.

På 90-talet jobbade ju Robert Wescott som ekonomisk rådgivare åt Bill Clinton. Hur orolig skulle han vara idag om han hade USA:s finansminister Henry Paulssons jobb?

– Jag skulle naturligtvis säga som Henry Paulsson att den amerikanska finansiella sektorn i grunden står stark, men det är klart att jag skulle vara oroad och jag vet att Henry Paulsson är mycket oroad, säger Robert Wescott.

Just nu sker också krafttag både från centralbankens och regeringens håll i USA för att strama upp kontrollen av och rutinerna i den amerikanska finanssektorn men kommer det att minska risken för framtida kriser?

Nej, det tror inte Robert Wescott. Kapitalismen fungerar så här säger han.

– Det kommer alltid att komma en ny kris. Precis som den här gången kommer en period med låga räntor att följas av en kris, säger Robert Wescott.

Han räknar upp en rad exempel på det här.

- Nu sänks räntorna i USA kraftigt igen så vi kan mycket väl få se en ny kris redan inom tre till fem år, säger Robert Wescott.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se