Eskilstuna

Flicka kvar hos föräldrarna trots hot

Flickan som föll från en balkong i Eskilstuna förra året måste bo kvar hos sina föräldrar, trots att de sociala myndigheterna anser att det finns en stor risk för att hon skadas på nytt av hedersrelaterat våld. Föräldrarna till den 14-åriga flicka som i slutet av oktober föll från en balkong i Eskilstuna får behålla vårdnaden om sin dotter, beslutar kammarrätten i Stockholm.

Flickan skadades allvarligt när hon föll från en balkong på andra våningen och hon vårdades under lång tid nedsövd på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Polisen som utredde fallet misstänkte nästan omedelbart att föräldrarna knuffat 14-åringen.

Åklagaren beslutade att anhålla mamman och pappan misstänkta för mordförsök. I samma veva beslutade de sociala myndigheterna att omhänderta 14-åringen och hennes 12-årige lillebror.

Men bevisläget mot föräldrarna lämnade en del övrigt att önska. Efter några dagar försattes båda på fri fot, först mamman, sedan pappan. Strax före jul avskrev åklagaren misstankarna mot föräldrarna.

Arbetsmarknads- och familjenämnden i Eskilstuna ansåg ändå att flickan skulle omhändertas enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), men fick nej av länsrätten. Nämnden befarade ”mot bakgrund av vad som inträffade” att flickan kan komma att skadas igen.

– Vi bedömde att det fanns en risk för att flickan skulle skadas och att det fanns en stark hedersproblematik i familjen, säger Sarita Hotti, ordförande i nämnden till TT.

I överklagandet till kammarrätten skrev nämnden att det föreligger en påtaglig risk för att flickans hälsa och utveckling kan skadas och hon är därmed i behov av vård och skydd.

Man påstår också att familjen lever efter ett strängt regelsystem och använder sig av aga för att bestraffa 14-åringen vid överträdelser. Kammarrätten avslog överklagandet på måndagen. Beslutet kommer troligen inte att överklagas av nämnden som drivit fallet.

– Vi tror inte att vi kommer att få prövningstillstånd hos regeringsrätten - det är vår spontana bedömning, säger Sarita Hotti.

TT