Trollhättan

Rektor kritisk till förslag om nytt medieprogram

Lägg ner dagens medieprogram på gymnasiet och gör det mer teoretiskt med samhällsinriktning. Det föreslår regeringens utredare Anita Ferm i den utredning som presenterades igår. Men Lena Almqvist, rektor på medieprogrammet på Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan, är kritisk till en sådan förändring.

- Min oro nu är att medieprogrammet blir för teoretiskt. Att det blir för mycket samhällsprogram över medieprogrammet och att de praktiska inslagen försvinner, säger Lena Almqvist.

Rektor Lena Almqvist hade istället sett en annan lösning för att förändra medieprogrammet.

- Jag hade velat att medieprogrammet tillsammans med estetiska programmet hade fått utvecklats med någon form av designprogram tillsammans med modern teknik. Det hade varit jättespännande. Det var just det som vi föreslog utredarna när vi uppvaktade dem tidigare, säger Lena Almqvist.

De senaste åren har skarp kritik riktats mot medieprogrammet på landets gymnasieskolor. Kritiker som LO har menat att alltför få får jobb efter avslutad utbildning. Men rektor Lena Almqvist menar att kritiken många gånger har varit orättvis.

- Om man tittar på ungdomar som söker till medieprogrammet så har det gått ganska bra för dem. Det här vill inte vuxenvärlden se. De har nödvändigtvis inte valt medieyrken utan valt flera andra vägar. Och då tycker jag att det är märkligt om regeringen vill ta bort medieprogrammet från gymnasiet, säger Lena Almqvist.

Text: Thomas Graf
Epost:
thomas.graf@sr.se
Telefon: 0522-67 00 52