Receptfria läkemedel i vanliga butiker

Från den 1 april nästa år ska receptfria läkemedel gå att köpa ute i butikerna, föreslår en statlig utredare. Det handlar om ett 80-tal olika produkter.

– Det är olika typer av läkemedel mot värk och feber, alltså huvudvärkstabletter och liknande. Det är led- och muskelskador, snuva, halsbesvär, hosta, ögonbesvär, bett och stick, fotsvamp, klåda, säger regeringens utredare Lars Reje.

Läkemedelsverket får nu i uppdrag att sammanställa en lista över receptfria läkemedel som ska få säljas i livsmedelsbutiker, i Pressbyrån, på hotell och på bensinmackar bland annat.

Även optiker ska kunna sälja receptfria läkemedel.

Men det införs en åldergräns på 18 år och läkemedlen måste försvaras antingen bakom disk eller på en särskild hylla som står under personalens uppsikt.

Syftet med reformen är att öka tillgängligheten och att pressa priserna.

Sedan en månad tillbaka är det tillåtet att sälja nikotinläkemedel i butikerna. Björn Flodqvist är chef på en livsmedelsbutik i Stockholm som säljer nikotintuggummin.

– Det blir i det här skåpet, säger han.

Bakom kassan, i ett glasskåp finns nikotintuggummina inlåsta. De måste förvaras separerade från andra varor och under uppsikt. Butikspersonalen får inte heller ge råd till kunderna om de frågar. Det har de inte utbildning för.

I stället får de hjälpa kunderna att läsa på bipacksedeln.

– Kunderna som kommer och köper såna läkemedel, som går till apoteket idag och köper, de vet vad de ska ha och vad det kan kurera så att säga. Då tror jag inte att det kommer att vara något problem. Då tror jag att vi kan sälja det ändå, säger livsmedelshandlaren Björn Flodqvist.

I dag anordnade också riksdagens socialförsäkringsutskott en utfrågning om regeringens planer på att slopa apoteksmonopolet och sälja ut en del av landets närmare
1 000 apotek till privata ägare, ett förslag som mötts av hård kritik från oppositionen i riksdagen. I dag kom också kritik från flera av de parter som berörs av förslaget.

Konkurrensverket och Farmaceutförbundet bland andra varnade för att Apoteket även i fortsättning får en alltför stark ställning på marknaden och att resten tas över av utländska läkemedelsföretag.

Cecilia Bernsten är ordförande för Sveriges Farmaceutförbund.

– Risken är att vi får ett par, tre stora företag som helt tar över alla apotek. Det har ju visat sig från både Norge och Island att det inte är bra, säger Cecilia Bernsten.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se