Sex-sms fällde minister med gott rykte

Finlands utrikesminister Ilkka Kanerva har tvingats avgå. Hans uppmärksammade livliga sms-trafik med en dansös i erotikbranschen gjorde hans position i regeringen omöjlig. Att han har varit en omvittnat duktig och mycket omtyckt utrikesminister hjälper inte.

– Jag håller med om att det är sorgligt, säjer Ilkka Nykänen som står och väntar på en spårvagn i Helsingfors centrum. Det är oerhört sorgligt att en bra utrikesminister faller på en sådan här fråga, tycker Ilkka Nykänen om att hans namne Ilkka Kanerva tvingas gå.

För det är sparken han har fått. Bara någon timma efter att Kanerva under måndagen på en presskonferens försäkrade att han är i god form och inte har några som helst planer på att lämna regeringen gick budet om att bli ny utrikesminister till EU-parlamentarikern Alexander Stubb som tackade ja, och Kanerva sjukskrev sig.

Ilkka Kanervas textmeddelanden till dansösen, som skickades från hans tjänstetelefon och som publicerades på tisdagen, var fulla av förhoppningar om kommande sexäventyr.

Agneta Ahlfors anser att han inte hade något val längre.

– För att en man i den positionen ska nog fundera på vad han sysslar med under sin privata tid och behandlar kvinnor på det här sättet och skickar sådana meddelande. Det är absolut förkastligt.

Alla säger att han varit en utmärkt utrikesminister och de som känner honom säger att han är världens trevligaste karl? 

– Nu är han känd för att vara en kvinnotjusare och med tanke med den stämpel han haft tidigare borde han ha varit noggrannare med vad han sysslar med.

Det var Ilkka Kanervas vän och partiordföranden i Samlingspartiet finansminister Jyrki Katainen som tvingade Kanerva att avgå. Med tårar i ögonen berättade Katainen under tisdagen om hur svårt steg det var.

Men det var ett nödvändigt steg, tycker Nina Nordström.

– En politiker ska få ha ett privatliv, men man måste ha tillräckligt med självdisciplin och bete sig rätt speciellt när man använder sina arbetsverktyg, till exempel telefonen och sådant. 

Christer Fridén, Helsingfors
christer.fridén@sr.se