Gymnasiet: Lokala skillnader ska minska

Gymnasieskolan ska bli tydligare och mer förberedande för yrkesliv respektive högskolestudier. Och de olika programmen ska bli mer lika över landet. På tisdagen presenterades gymnasieutredningen för kommunernas representanter i Norrbotten på en konferens i Luleå. Regeringens särskilda utredare Anita Ferm menar att reaktionerna varit positiva.

– Det jag kan avläsa är positivt. Både i går när jag överlämnade betänkandet i Stockholm och det jag har mött här. Jag tror att det finns en förväntan på att det ska bli förändringar.

Utredaren vill att gymnasieutbildningen ska tydliggöras så att eleven ska veta vad den innehåller och vad den leder till. I förslaget finns 14 nationella yrkesprogram som ska kunna leda direkt till jobb och fem högskoleförberedande program. Och såväl de olika branscherna som eleverna ska veta vad de får, oavsett var i landet utbildningen ges, berättar Anita Ferm.

– Det ska vara nationell likvärdighet, för jag tror att många upplever att det inte är så. Det är lite olika kvalitet man får beroende på var man går i skolan.

Frågan kom upp på konferensen om vad som händer med exempelvis Rymdgymnasiet i Kiruna och biltestutbildningen i Arjeplog, vad händer med dem?

– Det är en prövning som Skolverket får göra längre fram . Vi har inte gått in på enskilda utbildningar i utredningen utan vi har bara sagt att regelverket ska tillämpas väsentligt mer restriktivt än det gör i dag.

Vad som händer med flygutbildningen i Arvidsjaur är oklart. Den gymnasieutbildningen med riksintag som finns där föreslås i en annan parallell utredning istället tillhöra den nya yrkeshögskolan. Men Arvidsjaurs socialdemokratiska kommunalråd Jerry Johansson oroas över vad de nya kraven på gymnasieskolan innebär för dem.

– Hur det här förslaget slår mot glesbygdskommuner som kanske ligger långt från en större ort där man har ett ganska kraftigt minskat elevunderlag. För oss så gäller det ju att upprätthålla en god skola och en bra utbildningsnivå. Och vi får se vilka krav man sätter.

Anita Ferm tror att hennes utredning blir verklighet när beslut ska tas i riksdagen om ett år.

– Jag tror faktiskt det, för vi har haft en sådan uppbackning från arbetslivet, från högskolesektorn, från lärare och elever. Jag tror inte att man kommer att ta 100 procent av förslagen i gymnasieutredningen, man jag tror man kommer att väldigt stora delar.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se