Astronautträning på Esrange i Kiruna

En träningsanläggning för blivande astronauter planeras att byggas på rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Byggnaden ska stå klar innan 2012, när rymdflygningarna för turister beräknas komma igång från Kiruna.

Esrange håller just nu på med en förstudie om ett kombinerat besökscenter och en träningsanläggning för dem som ska åka ut i rymden från Kiruna.

– Anläggningen ska vara till för alla typer av besökare som är nyfikna på vår verksamhet. Även om man inte ska ut i rymden kan man få testa en rymdfarkost-simulator, säger Olle Norberg, chef för Esrange.

Under tisdagen var cheferna för företaget Virgin galactic som jobbar för att få igång rymdturistflyg från USA och Kiruna på plats på Esrange.

Under en presskonferens visade de upp en modell av rymdfarkosten som börjar testflygas i USA till sommaren. Planen är att även landa med rymdskeppet i Kiruna senare under testperioden.

Under året som gått har flera undersökningar gjorts av om det funkar att flyga folk från Kiruna flygplats ut i rymden. Bland annat har man undersökt väder och vind och hur man ska hantera rymdfarkostbränslet.

– Allt som kan behövas studeras för att få detta att snurra har vi grävt i - tillräckligt mycket får att veta att det här kan man göra, säger Olle Norberg.

Den stora saken som nu måste lösas är att få tillstånd för rymdturism från svenska myndigheter.

250 personer i världen har redan köpt en rymdfärds-biljett för ungefär 1,5 miljoner svenska kronor styck. 50 av de blivande astronauterna är nu på besök i Kiruna. En av dem är Michel Bloom från Hongkong

– Jag har velat bli astronaut sedan jag var sex år gammal, säger han.

På frågan om han vill flyga från Kiruna eller från USA som beräknas komma igång tidigare med rymdturistflygen säger han att han vill till rymden så snart som möjligt - alltså från USA. Men efter att nu sett den vackra naturen i Kiruna hoppas han på en andra rymdtur härifrån.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se