Uppsägningar väntar på SVT

Oron ökar nu på Sveriges Television i Norrköping efter beskedet att företaget måste spara 80 miljoner kronor.

Styrelsen informerades om det senaste sparpaketet på tisdagen. Upp mot 500 tjänster ska bort inom tv-företaget.

Sveriges Television står inför stora pensionsavgångar - 400-500 medarbetare - de närmaste åren, men företagsledningen kan inte vänta ut den processen, enligt informationsdirektör Helga Baagøe:

-Vi tror att merparten av minskningen ska kunna klaras med pensioneringar, men hur stor andelen uppsägningar blir kan vi inte säga ännu.

Enligt henne är 400-500 antalet som SVT ska minska personalstyrkan med. En del av pensionsavgångarna inträffar först 2010-2011 och det är därför företaget tvingas ta till uppsägningar. Besked om hur många som sägs upp kommer i höst.

Det som kallas för allmän-tv, det vill säga allt utom nyheter och sport, föreslås att koncentreras till färre orter, vilket kan drabba Norrköping.

- Vetenskapsprogram måste ju göras någonstans, men i det värsta scenariot så kommer de inte att göras i Norrköping, säger Mikko Lindskog, journalistförbundets representant på Sveriges Television i Norrköping.

I ett förslag till besparingar som läckt ut så ska antalet produktionsorter minskas, från dagens elva till fyra.

- Då är det ju inte så svårt att räkna ut att det förmodligen blir Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå, säger Lindskog.

Han är rädd för att en koncentration av verksamheten kommer leda till en ”storstads-tv”, där tilltalet kommer bli annorlunda.

- Vi har inte fått reda på vad sparpaketet innehåller, det får vi först på torsdag. Personalen ser inte moloken ut men de är väldigt fundersamma, säger Mikko Lindskog.

Stefan Eriksson
stefan.eriksson@sr.se
Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se