Zimbabwe

Uppgifter om överenskommelse förnekas

Uppdaterad 01:40
I Zimbabwe har president Robert Mugabe kategoriskt förnekat att han skulle vara beredd att avgå. Under natten mot onsdagen tillbakavisades också uppgifter om samtal mellan regeringspartiet och oppositionen.

Fortfarande tre dagar efter valet har inget fullständigt resultat redovisats. Oppositionens partiledare Morgan Tsvangirai framträdde på en presskonferens i Harare under tisdagskvällen och sa att man tålmodigt kommer att invänta valkommissionens resultat, även om man önskar att redovisningen påskyndas.

Under presskonferensen sa Morgan Tsvangirai att Zimbabwe aldrig kommer att bli sig likt igen efter valet i lördags.

Under onsdagen kommer hans parti MDC att redovisa sin sammanräkning av de resultat som redovisats utanför vallokalerna. Oppositionen har hela tiden sagt att deras siffror visar att de vunnit en överlägsen seger.

Han uppmanar återigen landets valkommission att påskynda redovisningen av parlamentsvalet och presidentvalet.

Zimbabwe är otåligt och rykten och spekulationerna är många. Att samtal ägt rum mellan regeringspartiet, oppositionen och militären har bekräftats från flera håll, men förnekades av både regeringspartiet och oppositionen sent på tisdagskvällen.

Nyhetsbyrån AFP citerar en anonym källa inom regeringspartiet som säger att president Mugabe till och med är beredd att avgå. Men sent på tisdagskvällen tillbakavisades också uppgifterna om att det nåtts en överenskommelse om Mugabes avgång.

Påtryckningar pågår från flera håll för att förmå Mugabe att erkänna sig besegrad, om det stämmer att oppositionen har vunnit så stort som de påstår.

Men det är mångas framtid inom regeringspartiet och militären som står på spel om Mugabe har förlorat valet.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se