Kina

Ingen förbättring av mänskliga rättigheter

Kinas respekt för mänskliga rättigheter har inte förbättrats inför Olympiska spelen, tvärtom. Det säger människorättsgruppen Amnesty International i en ny rapport som också kritiserar Peking för allvarliga övergrepp i Tibet.

En kinesisk aktivist som denna vecka står inför rätta är den internationellt uppmärksammade Hu Jia. Han hade krävt bättre respekt för människorätten inför OS. Han står nu inför rätta för ”subversiv verksamhet”. Dom väntas denna vecka.

Hans advokat säger att han hotas av ett långt fängelsestraff. Hans fru och spädbarn sitter i husarrest i Peking.

En annan aktivist är Yang Chunlin, som i förra veckan dömdes till fem års fängelse. Hans brott tycks ha varit att organisera en kampanj med mottot: vi vill ha mänskliga rättigheter, inte OS.

– Det finns rapporter om att han torterats, säger Mark Allison på Amnesty International, som skrivit den nya rapporten.

– Gripandena av människorättsaktivister och andra är djupt oroande och bådar inte gott inför Olympiska spelen. Dessa människor måste släppas, säger Mark Allison.

Trots Pekings löften om att människorättsläget skulle bli bättre tack vare OS har det tvärtom skett en försämring på flera områden inom människorätten.

– Det är beklämmande att det är själva OS som gör att regimen drar åt snaran kring oliktänkande, säger han.

Inom ett område ser Mark Allison en viss förbättring, det gäller det flitligt använda dödsstraffet. Där har Peking nu bestämt att Högsta domstolen ska överse dödsstraffet. Regimen vill höja kvaliteten på rättegångarna och minska antalet avrättningar. Men ändå finns det kvar 60 brott förenade med dödsstraff.

Den nya Amnestyrapporten kritiserar också Peking för övergrepp i Tibet, inklusive våld mot fredliga demonstranter. Amnesty säger att tibetaner som gripits i samband med upploppen riskerar att dömas till döden efter bristfälliga rättegångar.

En talesman för Kinas regering avfärdar den nya Amnestyrapporten och säger att den är förutsägbar och partisk och att OS inte kan användas för påtryckningar mot Kinas styrande.

Nils Horner, Shanghai
nils.horner@sr.se