jönköping

Reklamskyltar kvar trots förbud

Trots att reklamskyltarna som står på trottoarerna i centrala Jönköping förbjöds för tre månader sedan så står de fortfarande uppradade utmed affärerna.

Nu går kommunen ut med en informationskampanj för att få bort skyltarna som är i vägen för många.

Dagens lunch, extra erbjudande och rea, de erbjudanden som finns på de mobila reklamskyltarna utmed gatorna i Jönköping är många.

Trots ett beslut i kommunfullmäktige i november och det förbud mot skyltarna som trädde i kraft för tre månader har inte hjälpt överhuvudtaget. De står kvar.

Therese Kullén jobbar i en smyckesaffär i en galleria i Jönköping, deras skylt som de ställer utanför butiken är viktig för att folk ska komma in och handla, säger hon till Nyheterna:

- Ingen vet att vi finns här annars. Det är jätteviktigt för oss att det finns en skylt.

I samband med beslutet att förbjuda skyltarna gavs det i uppgift till stadsbyggnadsnämnden och tekniska kontoret att komma fram med ett regelverk för att få bort reklamen som står på kommunal mark. Vitesföreläggande från kommunen, mot företagare som inte följer förbudet är inte omöjligt.

Förbudet handlar om en uppsnyggning av centrum och tillgänglighet för alla, berättar centerpartiets kommunalråd Ann-Marie Nilsson:

- Det blir skräpigt med skyltarna. Men det handlar också om att det ska bli lättare för de funktionshindrade att ta sig fram.

 

Jimmy Karlsson

jimmy.karlsson@sr.se