Västernorrland

Ungdomsförbund vill bojkotta OS

Fem av sju ungdomspartier i Västernorrland vill se en bojkott av OS-invigningen i Kina. Det visar en undersökning som Sveriges Radio Västernorrland har gjort.

Kristdemokraternas ungdomsförbund och Ung Vänster går ett steg längre och vill se att hela OS bojkottas.

– Organisationen som står bakom OS, är internationella olympiska kommittén, dem står för frihet, fred och rättvisa och dem värnar om de mänskliga rättigheterna. Som värd för OS ska man också göra det, man ska stå för samma värderingar och det tycker inte vi att Kina gör, säger Jonatan Mårtensson, distriktsordförande för kdu.

Moderata ungdomsförbundet och Centerpartiets ungdomsförbund går emot övriga partier och tror inte att en bojkott skulle göra någon skillnad. Motiveringen är att OS är ett idrottsevenemang och dem tror mer på att påverka politiskt och öka kraven på mänskliga rättigheter i Kina. Muf säger också att en bojkott kan uppfattas som om Sverige vänder Kina ryggen.

– Vi anser inte att en OS-bojkott är nödvändig utan vi vill hellre se att ökad diplomati leder till ökade mänskliga rättigheter för folket i Kina, säger Christian Qvist distriktsordförande i Moderata ungdomsförbundet.