Umeå & Malå

Rättegång om bankrån

Idag (onsdag) inleds rättegången mot den 24-årige man som åtalas för att ha rånat Handelsbankens kontor i Malå och i Umeå. Rånen genomfördes den 13 januari i Malå, och den 24 januari i Umeå.

Bankpersonalen i Malå uppfattade det som att 24-åringen bar på ett vapen när han lämnade fram ett papper med texten att detta är ett rån. Han fick med sig 25.000 kronor och lämnade Malå i bil.

När det gäller rånet mot Handelsbanken i Umeå så fick 24-åringen idén när han skulle hämta ut ett nytt kontokort. Han såg då att personalen hämtade pengar ur en låda längre in i banken, och att den verkade vara olåst. I utredningen framkommer det att låset inte fungerat ordentligt på ett halvår.

Någon vecka senare återvände han maskerad till banken, hoppade han över en obemannad kassadisk och gick fram till lådan och plockade med sig drygt 130.000 kronor.

Erkände rånen
Direkt efter rånen fanns inga direkta spår, men efter hand dök det upp tips och rykten om 24-åringen. Hösten 2007 började utredningen ta ordentlig fart. Polisen tog in flera av hans kamrater till förhör, och i ett pressat förhör så berättade en av kamraterna att 24-åringen berättat om rånen för honom.

Först nekade 24-åringen till rånen men ganska snart erkände han. Förutom hans erkännande finns teknisk bevisning på hans handstil, fotavtryck och en hel del vittnessuppgifter.

Men enligt förunderökningen så har 24-åringen svårt att förklara orsaken till rånen. Han hade inga stora skulder, och en del av pengarna från rånen har 24-åringen spenderat på kläder och krogbesök. Rånet mot banken i Umeå förklarar han med att det verkade enkelt att ta pengarna.