Lidköping

Asienkunskaper avgörande för etablering i Kina

Många svenska företag vill nu komma in på den jättelika kinesiska marknaden och sälja industriprodukter dit. Men ett stort problem är att lära sig den asiatiska kulturen och hur det går att göra affärer med kineser.

För det handlar om en mycket tuff marknad, där misstänksamheten är stor mot det nya och där det gäller att skapa ett långvarigt förtroende.

Det här vet säljaren Mats Persson på Lidköpingsföretaget Absolent, som lyckats etablera sig på den kinesiska marknaden.

- Det är mer okej i Kina att lura varandra och för att få förtroende måste man bevisa sig själv. Man tyr sig till människor man litar på väldigt mycket, och då blir de en del av ens familj som man rör sig inom. Kan man komma inom familjemuren då går det bra, säger Mats Persson.

Absolent, med 25 anställda i Lidköping, tillverkar filtersystem som renar smutsig luft inom tillverkningsindustrin. Då är förstås ett land som Kina - med sin enorma tillväxt och mängder av fabriker - en intressant marknad.

Absolent har lyckats haka på några av de stora företag från bland annat Sverige, USA och Tyskland som etablerat sig där de senaste åren. För när västerländska företag bygger fabrik i Kina tar man ofta med sig arbetsmiljötänkandet dit.

- De har ju samma krav där nere som i sitt moderland, säger Mats Persson.

Men Absolent vill växa i Kina. För att lyckas med det har företaget nu anställt en kinesisk affärsutvecklare som på plats i Peking ska bana väg för fler kontrakt.

Egen kinesisk kompetens är ofta avgörande på en marknad där det tar tid att skapa den tillit som krävs för att kunna göra affärer.

- För oss västerlänningar är det väldigt svårt att förstå asiatisk kultur - hur man gör och alla förtäckta saker, saker mellan raderna som vi inte riktigt förstår. Så det behöver men hjälp av en kines på plats, säger Mats Persson.