YSTAD

Skånekommun satsar på alkolås

Alkolås i bilar räddar liv. Därför har Ystads kommun satsat stort på att sätta in alkolås i sina fordon. Enligt en undersökning är de en av de kommuner i landet som jobbat bäst med den här frågan.

– Jag tror man inom några år kommer att kräva det här på alla bilar. Det minskar ju antalet olyckor, säger Lennart Kjellander, inköpschef på Ystad kommun.

Över hälften av alla bilar som Ystad kommun hyr in till sina olika verksamheter är idag utrustade med alkolås. Med den siffran är man tredje bäst i landet, bara Wilhelmina och Övertorneå har kommit längre.

– Jag har inte blivit någon idol direkt. Det är många som tycker det är lite bökigt och stressande. Men jag tror att det här i framtiden kommer att bli lika naturligt som att sätta på sig säkerhetsbältet, säger Lennart Kjellander.

I undersökningen som gjorts av Motorförarnas helnykterhetsförbund hittar man även andra Skånekommuner som utmärker sig, men då åt det negativa hållet. Vellinge, Sjöbo och Osby har belagts med röda markeringar eftersom det framgår att man satsar väldigt lite eller inget alls på alkolås i kommunala fordon.