Nybro

Amerikanska avgör Kährs framtid

Sveriges Radio Kalmar kan som första medium ge en inblick i den nya ledningen för golvtillverkaren Kährs i Nybro. En amerikansk kvinna som heter Gina Germano är det hittills enda bekräftade namnet i den nya styrelsen för Kährs ägarbolag Nybron Flooring, den styrelse som knappt hann bildas innan den sparkade Kährs nytillträdde VD Gérard Legtmann.

Gina Germano jobbar som senior portföljförvaltare på fondfirman Blue Bay och det var hon som drev igenom övertagandet. Enligt vad SR Kalmar erfar har hon haft ögonen på Nybron Flooring under åtminstone ett par års tid.

Den nya styrelsen består av sju personer och förutom sin egen plats har Gina Germano valt ut tre andra ledamöter, man har alltså full kontroll över Nybron Flooring och Kährs.

Vem är då Gina Germano; ja hon är född 1966 i USA och 1993, när hon var 27 år, skrev hon in sig vid Lunds universitet. Tre år senare tog hon en magisterexamen och hennes huvudämne var inte alls ekonomi utan historia. Trots att det gått mer än 10 år sedan åren i Skåne så pratar hon fortfarande en hyfsad svenska, men media vill hon inte prata med.

Under tiden i Lund skrev hon en uppsats med titeln ”Equality and Empire”, jämlikhet och stormaktsvälde. Förutom i Sverige har hon läst i hemlandet USA, på universitet i Illinois och Chicago.

Hos den snabbväxande fondförvaltaren Blue Bay startade hon den avdelning som jobbar med att köpa upp hårt skuldtyngda, men välskötta, europeiska bolag.

Vad som väntar sedan är tuffa krav på bolagen för att vända förlust till vinst.

Ett första steg för Gina Germano var att inta styrelserummet och strax därpå sparka koncernchefen och Kährs-VD:n Gérard Legtmann, som numera håller sig undan på en hemlig adress i Belgien.