Östersund

Markägare i Härjedalen förlorade i tingsrätten

Tingsrätten kan inte döma samebyar till böter om renarna befinner sig på olovlig mark. Det står klar sedan tingsrätten i Östersund avslagit en anmälan från 30-talet markägare i Härjedalen. Enligt tingsrätten ska markägarna vända sig till länsstyrelsen med sina krav.

Samebyarna har genom hovrättens dom i det stora härjedalsmålet tidigare förlorat rätten att beta med sina renar på markägarnas privata marker i Härjedalen. Efter den domen så vände sig 30-talet markägare till tingsrätten med en ny stämningsansökan mot samebyn Ruvhten Siijte.

Avvisade begäran
Markägarna ansåg att samebyarna i strid med hovrättsdomen ändå betade med renarna på privata marker och begärde att tingsrätten skulle tvinga samebyn att betala vite på 100 000 kronor för varje dag som renar kom in på privat mark.

Men tingsrätten har nu avvisat markägarnas begäran eftersom tingsrätten inte anser sig behörig att avgöra saken utan det är det länsstyrelsen som ska göra, menar tingsrätten.

Stor lättnad för samebyn
Ruvthen Siijtes ordförande Edvin Rehnsberg säger till Oddasat att det skulle innebära slutet för samebyn om markägarna fick igenom sina krav.

– Tingsrättens beslut innebär en stor lättnad från ett stort tryck som vilat över samebyn, säger Rehnsberg.

Peder Idivuoma
peder.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio