Flera orsaker till osynk i digital-tv

Digital tv-nätet i Sverige har inneburit bättre ljud och bild, men det fungerar inte alltid som det ska. Många tittare har upptäckt att ljud och bild inte alltid är synkroniserade och kommer samtidigt. Mest märks det när ljudet kommer före bilden i tv rutan.

Det finns många orsaker till att bild och ljud inte alltid hänger ihop när man ser på tv. Redan vid inspelningsögonblicket gäller det att synka ihop ljud och bildsignalen, däremellan skall utsändningen, mottagningen och uppspelningen i den egna apparaten falla på plats.

Tidigare, när alla utsändningar skedde analogt, låg ljud och bild ihop, men i och med digitaliseringen har allt blivit mer komplicerat och det är alltså inte ovanligt att ljud och bild inte stämmer ihop.

Väl hemma vid tv soffan kan också de allt mer populära platt-tv apparaterna spela ett spratt. Det tar nämligen en viss tid för bilden att visas på en platt tv skärm, de inbyggda högtalarna i tv:n är oftast anpassade till det så att ljudet kommer synkront med bilden, men kopplar man tv:n till en stereoanläggning eller en hemmabioanläggning som inte fördröjer ljudet, får man problem då ljudet kommer före bilden.

Som konsument kan det vara oerhört svårt att veta vad som är orsaken till att ljud och bild inte är synkroniserat. Små, små fel i den långa kedjan av en tv sändning kan bli ett problem hemmavid, även om man har rätt utrustning, säger Erik Lundbeck, utvecklingsingenjör på Sveriges television.

– Har man otur är felet åt samma håll hela tiden, och då bygs det på naturligtvis. Så ett litet fel i ena änden kan ökas på för att i hemmiljön bli ett ganska stort fel, säger Erk Lundbeck.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se