Mandarin på schemat

I Luleås friskola Nya läroverket kan grundskoleelever lära sig kinesiska. Under våren har skolan också ett tema, nämligen Kina.

Viktoria Öhman är en av de elever i klasserna åttan och nian som nappat på att ta de frivilliga kurserna i mandarin, kinas största språk.

- Det är andra året jag läser. Jag tycker det är svårt och kan inte många tecken, men har lärt mej prata lite, säger Viktoria Öhman, och presenterar sig på flytande kinesiska.

Hon började för att hon tyckte det verkade intressant och roligt att lära sig ett nytt språk.

Rektor Gunvor Selberg, på Nya Läroverket, den friskola i Luleå som är den enda grundskolan i Luleå som lär ut kinesiska säger.

- Det var föräldrarna och även eleverna som önskade att vi tog upp Kina och språket. Och vi ville ge språk som barn trodde var kul och inspirerande för framtiden och då valde dom det.

- Kina är ett land som skapar känslor, säger Gunvor Selberg. Många nämner det här med Himmelska fridens torg, ett barn i varje familj. Det finns många frågor som barn tycker är viktiga. Själv tycker jag också att det är ett annorlunda land.

Det är allt från kinesisk konst, arkitektur och historia och mycket kring hur barn har det i Kina, som man upp studerar under temat Kina som alla klasser på skolan har under våren, förklarar läraren Andreas Wåhlström, som tillägger att det ingår även kinesisk mat i ämnet.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se