Lycksele

"Det är rasistiska påhopp"

Vanligt folks kommentarer på Internettidningarna i Västerbotten upprör Anna Inga, som bor utanför Lycksele.
– Det är rasism mot samer, säger hon.

Anna Inga bor utanför Lycksele och har uppmärksammat kommentarerna som länstidningarnas läsare kan skriva i anslutning till artiklarna.

– Jag tycker att det är fula påhopp hela tiden mot samer och renägare, det är rasistiska påhopp som bygger på okunskap i grund och botten, säger hon.

Många kommentarer 
Förra veckans nyhet om att ett hundratal renar blivit blinda i Rans sameby har fått in många kommentarer.

På den här hemsidan har folk skrivit att det är samernas egna fel att djuren blivit blinda på grund av vanvård och undernäring.

Och i en annan kommentar står det att ”för säkerhetens skull slakta samebyns samtliga renar och gräv ned fanskapet”.

Okunskap 
Lars Miguel Utsi som är ordförande för Sáminuorra har varit med om liknande händelser förut. Och han tror att problemet ligger i för lite kunskap om samerna.

– Människor sitter och diskuterar de här sakerna utan egentliga fakta om det, och i slutändan så eggar de upp varandra och börjar tro att samer kanske har det bättre än andra, och till slut så blir det ju rasistiskt eftersom de får en annorlunda bild av samer än av andra folk, säger han.

Lars Miguel Utsi har undersökt om det går och anmäla det här. Men det räknas inte som hets mot folkgrupp eller mot någon enskild person och därmed är det inte mot lagen.

Peder Idivuoma
peder.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio