Nej till fossilfritt Västmanland

Västmanland blir inte fossilfritt år 2015. I allafall inte med hjälp av riksdagen. Flera socialdemokrater i länet tycker att Västmanland borde bli ett föregångslän när det gäller att minska utsläpp av fossila bränslen, och vill att riksdagen säger ja till deras motion om att länet ska försöka bli fossilfritt till 2015.

Men idag väntas majoriteten i Riksdagen säga nej.

- Det är inte praktiskt möjligt att isolera ett län på det här sättet. Skulle man stoppa bensinbilar vid Kvicksund? Men vi ska naturligtvis göra allt vi kan från regeringen för att minska fossilanvändningen i Sverige och Västmanland, säger moderata riksdagsledamoten Staffan Anger från Västerås.

Anger säger också att det inte är upp till riksdagen att ta beslut om ett fossilfritt Västmanland, det får de enskilda kommunerna, företagen och länsstyrelsen ordna själva.

Men Olle Thorell, socialdemokratisk riksdagsledamot från Surahammar, tycker att Västmanland borde få stöttning i att vara ett försökslän, och majoriteten är oansvarig.

- Den borgerliga majoriteten gör som man brukar, att man skjuter ifrån sig ansvar, säger Thorell.

- Vi har sett det på klimatområdet framför allt att regeringen och borgarna tycker att det är någon annan som ska ta ansvar. Det kan vara andra länder, det kan vara konsumenter eller producenter, och själv vill man inte göra särskilt mycket. Det är mycket snack och lite verkstad.