Stockholm

Förskolechef åtalas för skattebrott

En förskolechef åtalades på onsdagen, misstänkt för grova skatte- och bokföringsbrott. Kvinnan driver flera förskolor på Järvafältet i norra Stockholm. Fyra män åtalades misstänkta för medhjälp till skattebrott.

Enligt kammaråklagare Björn Rosenlöf har kvinnan betalat ut svarta löner på 18,5 miljoner kronor till sig själv mellan mars 2005 och januari 2008.

– Av det här beloppet på 18,5 miljoner har kvinnan fört ut åtminstone 14 miljoner till utlandet. Hela det här brottsupplägget har hennes bokförare hjälpt henne med. De har tillsammans planlagt det hela.

Sju förskolor
Kvinnan, som är i 40-årsåldern, driver sju förskolor i Rinkeby, Tensta och Kista i Stockholm.

Hon åtalas nu vid Solna tingsrätt misstänkt för bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Fyra män åtalas misstänkta för bland annat grova skattebrott, medhjälp till grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

En av de åtalade är en man som drev en redovisningsfirma som under 2006 försattes i konkurs av Stockhoms tingsrätt.

”Har blivit lurad”
Enligt förskolechefens advokat, Anders Malmsten, är det den mannen som har lurat kvinnan.

– Utredningen visar att hon, genom sin svenska revisor,  hamnat i klorna på en fullständigt oseriös redovisningsfirma, vars innehavare dels saknar ekonomisk utbildning, dels vid flera tillfällen har avtjänat straff för ekobrott, säger kvinnans advokat, Anders Malmsten.

– Jag tycker också att utredningen visar att en mängd transaktioner som skulle ha redovisats eller som skulle ha beskattats, har hamnat i innehavarens fickor.

Men har man som företagare själv inte ett ansvar för att  få tag i en seriös revisor?

– Jo, men det är väldigt svårt för en oerfaren företagare att veta om revisorn eller redovisningsbyrån utför sitt uppdrag på ett seriöst sätt, om man själv inte är ekonomiskt utbildad.

Men enligt kammaråklagare Björn Rosenlöf råder det ingen tvekan om att det rör sig om ett uppsåtligt brott och ett uppsåtligt brottsupplägg.

Drog in tillstånd
Samtidigt som de misstänkta skattebrotten uppdagades, drog utbildningsnämnden i Stockholm in tillståndet för förskolorna att bedriva verksamhet.

Men det beslutet överklagades och kammarätten beslutade om så kallad inhibition. Det betyder att nämndens beslut inte gäller förrän frågan har prövats i länsrätten.

Om förskolorna måste stänga blir nästan 200 barn utan barnomsorg.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se