Polisen får rätt att utestänga huliganer

Det blir förbjudet att ta med så kallade bengaliska eldar in på idrottsarenorna och polisen får rätt att anmäla bråkmakare så att de inte får tillträde till arenorna. Den som springer in på eller slänger in saker på en idrottsplan kan dömas till fängelse. Det är en del av vad den nya så kallade huliganlagen föreslår.

Förslaget mottas positivt av fotbollen, Svenska Elitfotbollsförenings ordförande Bo Lundqvist.

– Ja, allting är bra. Det är tre stora punkter, först att polisen då ska kunna få ansöka om tillträdesförbud och också ansöka om, hos åklagaren interimistiskt, att man kan göra det om man bråkar timmarna före en match, att man då alltså kan bli avstängd, säger Bo Lundqvist.

Huvuddelen av lagförslaget som föreslås träda i kraft från den 1 juli 2009 är alltså till skillnad från nuvarande lag att även polisen ska kunna anmäla och ansöka om så kallat tillträdesförbud.

Fram till nu har det bara varit klubbarna som kunnat göra det och de har haft svårt att veta vilka personer som har bråkat eftersom polisen som har sekretess inte har fått tala om för klubbarna vilka bråkmakarna är.

Men nu föreslås att polisen ska kunna ta in en person direkt på stationen, berättar utredaren, vice chefsåklagaren Per Lindqvist.

– Som det är idag så har polisen inte rätt att ta med sig en sådan person för att utreda den här tillträdesförbudsfrågan och i förslaget så ingår också, och det är en helt ny bestämmelse som föreslås, att polisen ska få ta med sig en sådan person på stationen och då tror jag att den frågan kommer att lösa sig av sig själv, säger Per Lindqvist.

Hittills har det inte varit förbjudet att ta med sig så kallade bengaliska eldar in på matcharenorna men det kommer nu att förbjudas. Har man tagit med och använder dem under matcherna så kan man bötfällas eller få fängelse upp till sex månader, ett straff man också kan få om man kastar in föremål på plan.

Men det finns en del som fattas i lagen, enligt Bo Lundqvist, bland annat problemet med att stoppa dem som dömts till att inte få gå på idrott från att komma in. Här vill fotbollen ha ett liknande system som det finns i England.

– I England har man anmälningsplikt timmarna före match, eller vid matchstart rättare sagt måste de som är avstängda anmäla sig på en polisstation, säger Bo Lundqvist.

Justitieminister Beatrice Ask är nöjd med utredningen men ser också att den kan förändras ytterligare i framtiden.

– Nu tycker jag att det viktiga är att fokusera på att vi får det här på plats och så får vi se hur det fungerar men jag är inte främmande för att man behöver göra mer saker och det är mycket man kan göra också utan att regeringen är inblandad, säger Beatrice Ask.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se