Lasso onsdag 2/4

Göran Lindell (c) avgår

Idag kom beskedet att centerpartisten Göran Lindell avgår som kommunalråd i Vetlanda till hösten. Göran Lindell var ju den politiker som fick stå till svars vid uppmärksamheten kring fallet Louise. Flickan som levde flera år med sin missbrukande, psykiskt sjuke pappa utan att socialen ingrep. Ett fall som skildrades av SVT: s Uppdrag Granskning.

- Men det är ingen enskild händelse som har fått mig att ta beslutet att avgå, säger Lindell.

Media och ministerskandalen i Finland - Paavo rapporterar

Har du hållit din trädgård i skick?Hur skulle det vara att beröra dig med fingrarna på en nattklubb? Vill du göra det på nån spännande plats?

Ja, innehållet i de sexrelaterade sms som Finlands utrikesminister Ilkka Kanerva skickade till en erotisk dansös har lett till stor uppmärksamhet i vårt grannland.

Uppståndelsen har blivit så stor att Kanerva tvingats avgå, eftersom hans position i regeringen blev omöjlig efter sms:andet. Att han har varit en omvittnat duktig och mycket omtyckt utrikesminister hjälper inte - trycket blev för stort.

Paavo Rantalainen har jobbat på sisuradion i Jönköping förut. Nu är han nyhetsproducent på finska TV3. Idag kommenterade han det som händer i Finland just nu.

De vet vikten av normal vikt hos handikappade

Handikappade barn löper extra stor risk att drabbas av övervikt. Dels för att en del av dem rör sig för lite och dels för att de har en annorlunda förbränning.

Och övervikten kan få allvarliga följder. Den kan bli som ytterligare ett handikapp för barnet, och den kan påverka hela samhällsbygget. Rullstolar behöver byggas om, dörrar breddas och det blir tunga lyft för personalen. Och det här är problem som uppmärksammas allt mer. Idag hålls till exempel ett seminarium i Huskvarna.

På plats där finns Marica Jarlson som är mamma till två handikappade barn. Och hon vet hur viktig det är med bra mat.

Bankerna bevakar privatpersoners uttag

Försiktigheten hos bankerna är minst sagt stor efter alla skimningsförsök som varit.Så stor att en del kunder blir uppskrämda - och andra inte kommer åt sina pengar. För för att undvika det här med skimmade bankkort, så tar bankerna det säkra före det osäkra. En del kunder får sina kort spärrade. Andra får varningsmeddelanden från banken.

En av dem är Jennifer Dahlén som kommer från Jönköping, men som bor i London nu.

Lisa följer noga valet i Zimbabwe

Idag meddelade valkommissionen att oppositionen vinner parlamentsvalet i Zimbabwe och därmed berövar regerande Zanu-PF makten, efter 28 år. Enligt resultatet får oppositionen MDC 105 platser i parlamentet mot 93 för Zanu-PF.

Och rykten säger att den sittande presidenten Robert Mugabe befinner sig under starkt tryck för att meddela sin avgång. 84-årige Mugabe kom ju till makten 1980 efter en frihetskamp mot det rasistiska välde som då rådde i Zimbabwe som då hette Rhodesia. Men sen dess har Mugabe fördömts mer och mer av omvärlden. Det har varit valfusk, kränkningar av mänskliga rättigheter och så vidare.

Idag är Zimbabwe ett land med enorm fattigdom, inflationen är 100 000 procent och medellivslängden 37 år. Och nu pågår alltså ett val där Robert Mugabe ser ut att förlora makten. Vi ska höra vad en länsbo med rötterna i Zimbabwe tänker om allt det här. Hon heter Lisa Makhalima och bor nu i Gränna, men bryr sig mycket om det som händer i förra hemlandet.

Så säger du rätt saker på rätt sätt

En metod som är 2500 år gammal - kan den verkligen fungera idag?

- Det gör den, säger Barbro Fällman, författare och pedagog.

Idag föreläste hon på Kungsporten i Huskvarna och lärde ut sättet som redan antikens människor använde för att få saker de ville ha sagda sagda. Och metoden ska kunna gå att använda vid allt från kaffebordet till anställningsintervjuer.