Sonen i Rödebydramat vittnade

När rättegången om trakasserierna mot familjen i Rödeby på onsdagen fortsatte handlade det om händelserna på natten innan skottlossningen ägde rum.

Den 19-årige sonen i familjen berättade om hur han hotats på telefon innan ungdomsgänget kom upp till gården.

– Först säger han att han att han ska sätta en yxa i dörren och så säger han att han ska komma upp och rövknulla mig och döda mig, säger sonen i familjen.

Med händerna ihopslagna framför sig och vänd mot åklagaren berättade sonen i familjen om det som han minns det tre telefonsamtal som ringdes till honom i samband med att ungdomsgänget åkte upp till gården natten den 6:e oktober.

Fortfarande rädd
Vid sin sida i rättssalen hade 19-åringen sin mamma och en stödperson.

17-åringen som är åtalad för hoten under samtalen fick lämna rättssalen under tiden som sonen gav sin berättelse. Det eftersom sonen fortfarande säger att han känner sig rädd till följd av hoten.

– Ja, tankarna är ju att det kan hända fler saker igen. Så det sitter i, säger han.

Förnekar dödshot
Den åtalade 17-åringen som senare skottskadades medger att han ringt två samtal till familjen på natten. Dels efter det att han blivit slagen av en vän till familjen och dels när ungdomarna kommit upp gården. 17-åringen förnekar att han hotat sonen till livet men medger att han sagt att han skulle sätta en yxa i dörren.

– Jag sa att om jag inte fick veta namnet på vem det var så skulle jag sätta en yxa i dörren. Sen var det en annan som ringde det andra samtalet. Och sen sa jag, vet inte om det var jag eller han som ringde andra samtalet som sa att vi skulle komma upp om trettio minuter. Och då sa (namnet på sonen i familjen) kom ni bara och då tog vi det som att vi fick komma upp, säger 17-åringen.

Fem ungdomar åtalade
Under onsdagseftermiddagen fanns de fem åtalade ungdomarna som åkte upp till gården natten till den sjätte oktober i rättssalen.

De är mellan 15 och 17 år och alla är åtalade för hemfridsbrott eftersom de gick in på familjens gård.

Enligt åklagaren hade flera av ungdomarna utrustat sig med tillhyggen när de kom till gården.

De ska sedan ha slagit sönder ytterbelysningen och skrämt bort mamman från gården.

De åtalade ungdomar medger att de gått in på gården men de anser inte att de har gjort sig skyldiga till hemfridsbrott eftersom ingen bett dom lämna gården och de förstod inte att de inte fick vara på gården.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se