Uppsala

Skolbussförare åtalas efter olycka

Uppdaterad 16.30

En skolbusschauför åtalades idag för vållande till kroppsskada efter en olycka i Dalby utanför Uppsala i höstas. Chauffören tyckte barnen var stökiga och ska utan förvarning ha gjort en kraftig inbromsning. Ett av barnen som gjorde sig illa var 11-åriga Kristoffer Haglund:
- Jag flög fram och gjorde illa knät, berättar han.

- Det var som vanligt först, men sen var det några som sprang runt, jag satt längst bak och pratade med mina kompisar. Sen blev busschauffören arg och sa till men de fortsatte dom springa runt, så blev han arg och tvärbromsade så jag flög fram och gjorde illa knät. Det gjorde jätteont och jag är lite rädd också, berättar Kristoffer Haglund.

Mikael Haglund är pappa till Kristoffer och han blev jätterädd när han fick veta vad som hänt.

- Man visste inte exakt vad som hänt och hur mycket han hade gjort illa sig.

Ni valde att polisanmäla, varför då? 
- Dels för att uppmärksamma en sån här händelse, för så här får det inte går till. Det här var ju en yrkeschaufför, och enligt bussbolagen ska de som kör skolskjutsar vara specialutbildade. Då vet man att kör man skolskjutsar kan det vara stökigt.

Det var i oktober som busschauffören ska ha tappat tålamodet och tvärbromsat buss 847 på skolturen från Ramsta skola.

Kristoffer Haglund och en annan pojke fick uppsöka sjukhus efter händelsen. Kristoffer fick en förskjutning av ena knäskålen och har fortfarande ont ibland.
- Om jag anstänger mig mycket gör det fortfarande lite ont efteråt.

På onsdagen väcktes åtal mot busschauffören och han misstänks för vållande till kroppsskada. Målet är principiellt intressant menar åklagaren Tomas Forsberg:
- En busschaufför som kör skolbarn på det här sättet, det finns väl anledning att intressera sig för var gränsen går för vad man ska tåla och hur man också ska hantera sådana situationer.

Christine Odén
christine.oden@sr.se