Växjö

Reinfeldt tillbakavisar Amnestykritik

Debatten om en bojkott av OS i Peking trappas upp alltmer. Nu anklagar Amnesty International Kina för att övergreppen mot de mänskliga rättigheterna har ökat på grund av OS.

Amnesty International kritiserar också politikerna för att inte protestera mot kränkningarna i till exempel Tibet. Men statsminister Fredrik Reinfeldt, som besökte Kronobergs län på onsdagen, tycker att politikerna agerar. 

-Jag tycker att det framförs väldigt mycket synpunkter om detta både från opinionsbildare och från politiker, och jag är helt övertygad om att Kina känner ett tryck på sig från världen utanför, säger statsministern.

Fredrik Reinfeldt tillbakavisar alltså en del av Amnestys kritik när det gäller omvärldens agerande mot kränkningarna mot de mänskliga rättigheterna i Kina. Amnesty menar att många övergrepp sker på grund av OS och inte trots OS. Amnesty varnar också för att politiker runt om i världen riskerar att hamna i en tystnadens sammansvärjning, genom att inte kritisera förtrycket i till exempel Tibet.

Statsministern åker själv till Kina nu i april för att diskutera klimatförändringar med olika ledare, en resa som han tidigare fått stå till svars för. Men själv tycker han att det är ett sätt att agera även i frågan om de mänskliga rättigheterna.

Förutom Amnesty Internationals kritik mot OS i Kina har flera ledare och makthavare krävt en bojkott av invigningen, bland dem den förre justitieministern Tomas Bodström. Men Fredrik Reinfeldt stöder inte en bojkott.

-SOK, Sveriges Olympiska Kommitté har ju tagit beslutet att det är bättre att delta och att det förmodligen leder till en mer positiv utveckling än att inte delta, säger Fredrik Reinfeldt.


Anne Marchal
anne.marchal@sr.se